Climate Hackathon (KNMI)

knmi

Hack mee voor een beter klimaat

Op 8 en 9 april gaan zo’n 100 professionals, designers, programmeurs, hackers en innovators 24 uur lang de strijd aan in de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Het doel: het beste, meest vernieuwende concept om het klimaat in de Nederlandse steden te verbeteren. Wat levert het op? Niet alleen werk je mee aan het leefbaarder maken van je eigen omgeving, jij en je team maken bovendien kans op € 3000,- aan prijzengeld!

De uitdaging

Nederland is een van de meest dichtbevolkte landen van Europa. Vooral in grote steden leidt dit tot grotere belasting op het milieu. Innovatie en nieuwe vormen van samenwerking zijn nodig om de kwaliteit van leven in de stad te verbeteren. De teams die meedoen, worden via challenges uitgedaagd om techniek en data in te zetten voor slimme oplossingen. De thema’s dit jaar: betere stadsdistributie en stadsklimaat.

Deze eerste Climate Hackathon wordt georganiseerd door het KNMI in co-creatie met bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeentelijke partners en lokale overheden.

challenge 1: mijn klimaat meet ik zelf
Ga na wat mensen met hun smartphones, de steeds goedkoper wordende sensoren en het Internet of Things zelf kunnen meten. En bedenk wat potentiële mogelijkheden van dit soort netwerken kunnen zijn. Hou rekening met het bepalen van de kwaliteit van dit soort ‘meetwaarden’ zodat we (inwoners, bedrijven en overheden) er daadwerkelijk zinvolle informatie uit kunnen halen. De challenge in dit geval: hoe kunnen mensen zelf data verzamelen en valideren zodat ze hun eigen leefklimaat in kaart kunnen brengen en – het allerbelangrijkste – verbeteren?

Challenge 2: je eigen leefklimaat: meten is veranderen
We weten dat mensen zich laten beïnvloeden door feedback (denk aan de groene smiley die ervoor zorgt dat je niet te hard rijdt, of de ‘groene golf’ langs stoplichten). Hoe kunnen we zichtbaar maken wat mensen besparen? Individueel, maar ook samen. De challenge is om een duurzame lifestyle te meten en te stimuleren. Hoe kunnen apps, IoT en technologie helpen te komen tot duurzaam gedrag.

Doe mee

100 developers, designers, concepters, studenten, professionals, hackers en stadsbewoners strijden in teams van bij voorkeur tussen de 3 en 5 deelnemers om de hoofdprijs. De teams worden vooraf of ter plekke gevormd. De vijf teams die de voorrondes doorkomen gaan pitchen voor een deskundige jury en maken kans op in totaal €3.000,- vrij te besteden prijzengeld. We kunnen ons voorstellen dat je voor de start van de hackathon je team compleet wilt hebben. Heb je nog iemand nodig voor je team of ben je op zoek naar een team dan kun je ook gebruik maken van onze facebookpagina.

Meld je nu aan via onze Eventbrite pagina.

The Internet of Things Days

De climate hackathon vindt plaats tijdens de Internet of Things Day een wereldwijd evenement dat ondernemers, makers, innovators en bewoners bij elkaar brengt voor discussie, ontwerp en ontwikkeling van internet of things oplossingen. De Nederlandse editie van de International IoT Day 2016 wordt voor de vierde keer georganiseerd door Creating 010, WDKA en CMI van Hogeschool Rotterdam in nauwe samenwerking met de Climate Hackathon

Meer informatie over de Internet of Things Day en het compleet programma vind je hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s