Oratie Dr. Jantien Stoter

Screenshot from 2014-10-16 15:03:53

Het doel van een ruimtelijke informatie infrastructuur is om grote hoeveelheden ruimtelijke informatie toegankelijk te maken voor een wijd publiek en voor veel verschillende toepassingen zoals bij overstromingen, stedelijke ontwikkeling en plannen en beheer van de openbare ruimte. De leerstoel houdt zich bezig met de technieken om ruimtelijke informatie te beheren, beschikbaar te maken en te gebruiken binnen informatie infrastructuren alsmede de afspraken die hiervoor nodig zijn. Het ontwikkelingen en implementeren van ICT oplossingen voor ruimtelijke informatie is hierbij een belangrijk onderdeel.

Veel informatie heeft een locatie component. Dit geeft een unieke mogelijkheid om data uit totaal verschillende domeinen met elkaar te linken. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten die niet op andere manier verkregen kunnen worden. Ruimtelijke informatie gaat niet alleen over data in 2D (zoals die op een kaart kunnen worden afgebeeld), maar 3D modellering van de fysieke werkelijkheid om ons heen is essentieel om deze in al zijn facetten te kunnen bestuderen (denk aan de ondergrond, geluid, milieu, energie).

Belangrijke vraagstukken zijn: hoe haal je zinvolle informatie uit de enorme hoeveelheid beschikbare ruimtelijke gegevens welke per minuut groeit (door sensoren over het weer, fijnstof, mobiliteit etc)? Hoe kunnen data uit verschillende disciplines, met hun eigen afspraken over inhoud en structuur van data worden geïntegreerd? Hoe kan de wereld in 3D, op verschillende tijdstippen (4D) en op verschillende detailniveaus (5D) worden gemodelleerd en hoe kunnen die data worden beheerd, geanalyseerd en ontsloten?

De oratie van Prof.dr. Jantien Stoter wordt voorafgegaan door het symposium Doorbraak 3D.

Meer informatie vindt u hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s